Kort over anløbssteder

illustrationer/fugl_4.png
Kort over anløbssteder

Der ligger så mange skønne oplevelser og venter på jer derude. På kortet herunder kan du finde dem og planlægge jeres tur. Anløbsstederne er markeret med røde flag og et bogstav fra A til J. Klik på flagene for at gå på opdagelse og bliv klog på, hvor der er naturskønne vandreruter, en god kop kaffe, inspirerende museer, og hvor du finder de allerbedste udsigtspunkter i området. 

Når du gør det, er du ét skridt nærmere de uforglemmelige oplevelser.

Kort
Silkeborg Havn Indelukket Aqua De små fisk Slåensø Skyttehuset/Aalekroen Ludvigslyst Himmelbjerget Laven Ry

ASilkeborg Havn

Silkeborg Havn
Silkeborg Havn

I hjertet af Silkeborg ligger Havnen. Og ja, Silkeborg er trods sin beliggenhed inde midt i landet en havneby, men det er en lang historie, der går helt tilbage til byens grundlæggelse midt i 1800-tallet. Se kørselsvejledning her.
Hjejleselskabets kontor er beliggende i Havnens mest markante bygning, der er opført i 1911. I samme bygning har Hjejlekiosken til huse. Her er det muligt at købe og nyde mad og drikkevarer eller en gammeldaws is med alle de kugler, man har lyst til. Foran Hjejlekiosken er der borde og stole, så man kan nyde forfriskningerne medens man nyder synet af Hjejlen, Hejren, Mågen, Rylen, Ternen, Tranen og Falken.
Der er kun 5 minutters gang fra Hjejlebygningen til Museum Silkeborg, der blandt andet rummer et af verdens bedst velbevarede moselig. Tollundmanden, som er hans navn, er dateret til 350 år f.Kr. og som han ligger der, 2400 år senere, med fredfyldt ansigt, er det kun på grund af det flettede læderreb om halsen, man aner hvor grusom en død, han fik. Tollundmanden er helt enestående, og er man i Silkeborg bør man besøge Museum Silkeborg før eller efter sejlturen.
Ganske få hundrede meter fra Havnen ligger Papirmuseet Bikuben, der er en del af Museum Silkeborg, men som har til huse i den gamle Silkeborg Papirfabrik i de gamle produktionslokaler for håndgjort papir. Papirmuseet er således et levende museum hvor der stadig produceres håndgjort papir. Dels demonstreres det gamle håndværk stadig og dels kan publikum selv forsøge sig som papirmagere og øse et ark papir.
Fra Havnen er der 5 minutters gang til centrum af Silkeborg. Her er der rig mulighed for at bruge lidt håndører i én af de mange butikker i de hyggelige gader. Der er også mulighed for at nyde en kop kaffe i én af de hyggelige caféer eller måske en frokost eller middag på én af byens restauranter. Her er noge for enhver smag.

BIndelukket

Indelukket er et rekreativt område med motorbådshavn, friluftsteater og campingplads mm. Her ligger blandt andet Indelukkets Spisested, hvor der kan nydes alt fra en kop kaffe til en god solid dansk bøf.
15 minutters gang fra anløbsbroen ligger Museum Jorn, der rummer en unik samling af Asger Jorns samlinger blandt andet hans hovedværk Stalingrad.. I 2014 fejrer Silkeborg Asger Jorns 100 års fødselsdag, der bliver fejret på forskellig vis. Blandt andet vil én af Hjejleselskabets både, Mågen, blive dekoreret med et udsnit af et af Jorns værker.
Som et alternativ til at sejle til broen ved Aqua, kan man vælge at vandre ad stier og skovveje til Aqua. Turen varer 20 minutter og går gennem en meget smuk natur og arboretet ved Aqua.
Indelukket blev købt af Silkeborg Kommune i 1899. Det havde tidligere været en indhegnet skov, men i 1901 kunne man fejre Grundlovsdag på en nyoprettet festplads i skoven, og siden har det været et meget søgt anlæg af både turister og lokale.
Motorbådshavnen blev udgravet i 1919, og via et beskæftigelsesprojekt i 1939, og er hjemsted for Silkeborg Motorbådsklub, som også har et klubhus der.
Campingpladsen lå oprindelig midt i området, men blev i 1945 flyttet til den nuværende beliggenhed få minutters gang fra anløbsbroen, hvor den er udvidet flere gange.
Friluftsteateret blev bygget 1 1946, oprindeligt med 6.000 siddepladser, men efter en ombygning i 1984 blev det reduceret til omkring 2.000 pladser.
Indelukket er hjemsted for årligt tilbagevendende musikbegivenheder som Nye Hede Rytmer, Scandinavian Country Clubs Country Festival og en række kunstnere.

CAqua

Aqua
Aqua

Fra Havnen er der 20 minutters sejlads til broen ved Aqua. Fra broen er 10 minutters gang ad stier og skovveje gennem arboretet, der er et 14 ha stort skovområde. Her kan man se en omfattende samling af vådbundstilpassede træer og buske fra alle jordens tempererede egne. Arboretet er delt op som jorden med Amerika i Vest, Europa i midten og Kaukasus, Sibirien og Østasien mod Remstrup Å i øst. I området kan man se mange fugle blandt andet Isfuglen, der er en farvestrålende fugl med et meget eksotisk udseende. I Danmark er Isfuglen meget sjælden, men kan ses omkring Silkeborg-søerne.
I Aqua er det muligt at komme ned under overfladen. De forskellige bassiner er faktisk søer – et utraditionelt akvarium, der viser de danske søer og vandløb. Gennem store panoramaruder ser man livet i forskellige søer med fisk, fugle, pattedyr, insekter og planter.
I Aqua park er det muligt at komme tæt på oddere, vaskebjørne, bævere, hvide storke og masser af andre dyr fra den danske natur. Og så byder dyreparken på en vandlegeplads, hvor store og små kan boltre sig med sluser, vandmøller, vandkanoner og vildmarkssti.
Vandlegepladsen ligger smukt placeret i bunden af parken, omkranset af træer og med aktivitetstilbud til børn i alle aldre. Tæt ved legepladsen ligger desuden det store madpakkeområde med grillfaciliteter, Café Foderbrættet og toiletter.
Der er kun adgang til parken og vandlegepladsen gennem Aqua, medens arboretet er offentligt tilgængeligt.

 

DDe små fisk

De små fisk
De små fisk De små fisk

Det grønne område ”De Små Fisk” ligger 25 minutters sejlads fra Silkeborg. Området rummer en badestrand og en overnatningsplads med shelter. Der er busholdeplads 5 minutters gang fra anløbsbroen og der parkeringspladser og kiosk. På lørdage og i højsæson kan det være et godt alternativ at parkere bilen ved De Små Fisk og stå på båden. Oplevelsen af at sejle fra De Små Fisk ind til Silkeborg er helt speciel, idet de første 15 minutters sejlads foregår i den helt enestående natur i og omkring Brassø medens de sidste 15 minutter af sejlturen er gennem Remstrup Å, hvor den ene fantastiske villa efter den anden ligger ned til åen. Der er selvfølgelig mulighed for at købe sig en is i Hjejlekiosken på havnen eller gå på opdagelse i Silkeborg.
I udkanten af det grønne område kan man se en stor mindesten, der er rejst på højkant. Stenen er rejst af Asger Jorn som et mindesmærke for syndikalisten Christian Christensen. Stenen er absolut et besøg værd, måske forlængelse af et besøg på Museum Jorn, der i 2014 fejrer Asger Jorns 100 års fødselsdag. 
For børn er der rig lejlighed for at udfolde sig på den store græsplæne og der er mulighed for at tænde grillen eller måske købe en is eller sodavand i kiosken. Der er offentlige toiletter i området.

ESlåensø

Slåensø ligger i Silkeborg Sønderskov, der er en del af de store skovområder syd for Silkeborg. Der er en god ½ times sejlads fra havnen i Silkeborg til Slåensø. Fra anløbsbroen er der få hundrede meter til Slåensø, hvor der er afmærkede vandreture. Der er 15 minutters gang til Skyttehuset, hvor Hjejlebådene også ligger til.
Borresø, hvor anløbsbroen ligger, er forbundet med Slåensø via Millingbæk, der har sit navn fra de små karpefisk, løjer, som lokalt kaldes millinger. Bækken er et vigtigt gydevandløb for ørred, milling og skalle, der i forsommeren efter tur svømmer op i vandløbet og lægger deres æg. Slåensø er omgivet af bakker og søen er flere steder 12 meter dyb.
Vandreturen er omkring 4,5 kilometer. Stierne og skovvejene er generelt i god stand, men ísær bakkerne kan flere steder gøre det vanskeligt at færdes for handicappede og kørestolsbrugere. Der er 20 minutters gang fra søen til p-pladser. Det er tilladt at bade i søen og der er bålplads og mulighed for at bade, selvom der ikke er indrettet faciliteter hertil. Der er offentlige toiletter.
Med en medbragt grill er Slåensø et oplagt udflugtsmål for familier, der ønsker en dag med sejlads, grillede pølser og en dukkert til børnene.

FSkyttehuset/Aalekroen

Skyttehuset/Aalekroen
Skyttehuset/Aalekroen

Skyttehuset

Fra Hjejleselskabets anløbsbro er der blot 75 m. til Skyttehusets Cafeteria, der er en del af Skyttehusets Camping. Herfra er der 1 times gang til Himmelbjerget. Skyttehusets Cafeteria ligger fantastisk smukt med udsigt til Svejbæksnævringen. Det er muligt at nyde et odt måltid, en kold fadøl eller friskbrygget kaffe med kage. Det er også muligt at tage maden ”Ud af huset”, men husk at der kan være begrænset plads ved borde på Hjejlebådene.
Skyttehusets Camping har 6 hytter i forskellige størrelser, samt 3 køjerum og en luksuslejlighed, så måske skal sejlturen kombineres med en overnatning?

Aalekroen

Anløbsbroen ved Aalekroen ligger 45 minutters sejlads fra Silkeborg. Den må kandidere til Danmarks smukkeste beliggenhed i Svejbæk Snævringen helt ned til Julsø. Her kan man følge det fantastiske dyreliv ved søerne og nyde synet af de forbipasserende både.Selv skriver Karin Aasborg - den nye indehaver af Aalekroen - at kroens historie ikke fornægter sig og at de gamle brugsbygninger skinner igennem med fritlagte bjælker og bondehusvinduer. Det kan næsten ikke blive hyggeligere og mere fuldendt. Vi giver dem fuldstændig ret. Aalekroen er et helt unikt sted, hvor der også holdes mange arrangementer.

Om oplevelsen skriver Karin Aasborg:
"Aalekroen skal være en oplevelse for alle sanser. Vores mad og service skal leve op til din fulde tilfredshed, så du går glad og mæt herfra. Vores køkken skal leve op til de smukke omgivelser, lokalerne og beliggenheden - for så ved vi, at vi kan sige på gensyn til dig"

GLudvigslyst

Ludvigslyst
Ludvigslyst

For mange år siden var Ludvigslyst målet for den årlige klasseudflugt for mange skolebørn. Udflugten startede med sejlturen fra havnen i Silkeborg til Ludvigslyst, hvor der blev leget og spist madpakker inden hjemturen sidst på dagen. Men Ludvigslyst har været mål for turister langt før, idet der i forbindelse med åbningen af Skanderborg- Silkeborg jernbanen i 1871 blev indrettet et mindre gæstgiveri til Himmelbjergbesøgende. Ludvigslyst lå – og ligger stadig – ved siden af Svejbæk Station, hvor turisterne kunne stige af toget og blive sejlet til Himmelbjerget på den anden side af Silkeborg Søerne blandt andet med Hjejlen, der allerede var kommet til Silkeborg 10 år før. Samme tur kan stadig opleves dog er det ikke længere med damplokomotiver, men så er det fantastisk, at det stadig er muligt at sejle med et dampskib.
Traktørstedet Ludvigslyst genopstod i 2012. Køkkenet er baseret på økologiske og lokale råvarer og menuerne er holdt forholdsvis simple. Det er muligt at nyde en frokost eller en aftenmenu, men der serveres også friskbrygget kaffe med hjemmebagte kager og is hver eftermiddag. Et oplagt sted at stå af bådene og nyde et par timer inden turen går videre. Husk at checke om den sidste afgang med bådene kan nås. Hvis ikke er der også mulighed for at nå tilbage til Silkeborg med bus eller tog.

HHimmelbjerget

Himmelbjerget
Himmelbjerget

At kalde Himmelbjerget for et bjerg er lidt af en tilsnigelse, men i mange år mente man, at Himmelbjerget med sine 147 m var Danmarks højeste punkt. Det er det ikke, men det uden tvivl et af de mest besøgte udsigtspunkter i Danmark. Årligt besøger flere hundrede tusinder mennesker Himmelbjerget. Mange af de besøgende kommer sejlende med Hjejlebådene fra Silkeborg, Ry eller Laven og går de 1,2 km op til toppen af ”bjerget”. På Himmelbjerget kan man stadig købe souvenirs, hvem kender ikke ”Himmelbjergstokken” eller askebægeret med Himmelbjerget eller Hjejlen som motiv? Der er selvfølgelig også stadig mulighed for at købe en is eller sodavand eller blot sætte sig og nyde sin picnickurv, medens børnene leger på legepladsen. På Hotel Julsø, der ligger ved Hjejlebådenes anløbssted, og på Hotel Himmelbjerget, der ligger på toppen af ”bjerget”, serveres der frokost, aftenmenuer og kaffe med kage.
Helt frem til 1847 troede man, at Himmelbjerget var Danmarks højeste punkt. Det var derfor naturligt, at forfatteren Steen Steensen Blicher gjorde stedet til et nationalt samlingspunkt med Himmelbjergfesten 1839–1844.
I 1854 stod Silkeborgs grundlægger Michael Drewsen i spidsen for afholdelsen af en grundlovsfest på Himmelbjerget, en fest, der senere fik mange efterfølgere.
Også i dag holdes der grundlovsfester på Himmelbjerget, og stedet er også et yndet udflugtssted på grund af den storslåede udsigt og smukke natur.
I sommerferien inviteres der 5 tirsdage i juli til Himmelhop – Himmelbjergets Børnefestival. Et meget populært arrangement, der hvert år trækker mange til. Det er helt oplagt at starte turen med at sejle fra enten Silkeborg og Ry. En helt unik mulighed for at give børnene natur- og historieoplevelser samtidig med at de leger, hopper, danser, spiller og griner.

ILaven

Laven er en mindre "bjergby" med knap 400 indbyggere beliggende på en stejl skråning ned til Julsø. Der er udsigt mod Himmelbjerget og de fredede Alling Bakker. Vest for Laven ligger det middelalderlige voldsted halvøen Dynæs i Julsø. Dynæs var fra 1907-1914 bopæl for digteren Johan Skjoldborg, der afholdt en række meget besøgte folkemøder på stedet. På bakken ovenfor Dynæs ligger voldstedet Gammelkol.

Digteren Nis Petersen boede fra 1938 til sin død i 1943 i Laven. Over for det sted hvor han boede, er der rejst en buste af ham. Bag på stenen er indhugget teksten: "Det sker vel, at sangeren segner. Det hænder, han glemmer sin ed. Des klarere lyser mindet om den, der usvigelig red."

Terrassen Camping ligger i udkanten af Laven. Fra campingpladsen er der en nærmest ubeskrivelig smuk udsigt over Julsø mod Himmelbjerget.

Askehøj Camping er beliggende i et skovområde et par kilometer fra Laven. Pladsen ligger midt i det naturskønne område ved Linå Vesterskov.

Hjejlebådenes anløbsbro ved Julsø ligger placeret 50 m fra trinbrættet. Der er meget gode adgangsforhold for dårligt gående og kørestolsbrugere.

JRy

Hjejlebådene i Ry hed oprindeligt Ry Turistbåde. I 2008 købte Hjejleselskabet Ry Turistbåde og overtog dermed bådene Turisten og Viking, der i sæsonen sejler mellem Ry og Himmelbjerget med stop i Laven.
Ry er en stationsby i Østjylland med knap 6.000 indbyggere. Byen er utrolig smukt beliggende mellem søerne Gudensø, Birksø, Vessø, Lillesø, Rye Mølle Sø og Knudsø ved Gudenåens løb.
Ry er en forholdsvis ung by, der er opstået omkring jernbanen. Derfor kaldtes byen i en årrække for Ry Station. Det oprindelige ældste Ry benævnes i dag Gammel Rye.
I Ry er der rig mulighed for handle og måske nyde en frokost eller en kop kaffe med kage på Hotel Blicher, der ligger få hundrede meter fra havnen i Ry. Der er meget fine parkeringsmuligheder ved Kvickly, der i øvrigt er en meget flot butik, der også har café. Fra parkeringspladsen ved Kvickly er der meget kort afstand til Hjejlebådene. Bemærk at der er trapper, så gangbesværede eller kørestolsbrugere bør sættes af ved bådene inden bilen parkeres ved Kvickly – hvis der da ikke er plads på p-pladserne ved bådene. Det tager ca. 10 minutter at køre fra bådene, parkere bilen ved Kvickly og gå til bådene.