"Turisten" - båden i Ry

"Turisten" har den karakteristiske form, som de andre mindre motorbåde i Hjejleflåden. Den er indrettet til 42 spisende gæster og der er et lille toilet foran i båden. Der er kun et mindre varmeanlæg i båden, så den kan ikke varmes op på de helt kolde dage. Men en varm trøje gør jo underværker på en kølig dag eller aften. "Turisten" bruges både til rutesejladsen fra Ry via Laven til Himmelbjerget og til chartersejladser.

Du kan se meget mere om bådens indretning og du kan gå på opdagelse her. Længere nede på siden kan du læse mere om "Turistens" historie.

billeder/turisten-julsoe.jpg 

Historien

På en ekstraordinær generalforsamling i januar 1902 besluttede Hjejleselskabet at anskaffe en ny skruedamper fra Ljunggrens Verkstad A/B i Kristianstad, der havde leveret "Ternen" få år forinden. Båden skulle da også være af samme type som "Ternen", men helst lidt større. Den nye damper, der fik navnet "Maagen" kom til at koste 17.000 kr., sejlede for egen kraft fra Sverige og ankom til København den 11. april 1903, ført af "Hjejlen"s fører Chr. Brøgger. Her blev båden målt og fortoldet og den blev godkendt til 112 passagerer.

På vejen fra København sejlede "Maagen" ind i en forrygende snestorm og måtte søge ly i Helsingør i nogle dage, men den 26. april blev båden trukket over Langebro på ruller og via beddingen søsat i Remstrup Å.

Den 23. august 1936 sejlede "Maagen" sin sidste tur som dampskib. I vinterens løb fjernede man hele den gamle overbygning og kedel og maskine blev taget op og erstattet med en 6-cylindret Delahaye på 40 hk. Motoren havde haft en lidt speciel forhistorie, idet den havde en fortid i en fransk bygget racerbil, der var havareret. Da motoren kunne reddes, fortsatte den nu tilværelsen til søs på Silkeborg-søerne. "Maagen" blev forsynet med en ny delvis lukket kahyt i den agterste del af båden samt et nyt, lukket styrehus. Skibstilsynet tillod efter ombygningen, at båden medtog 122 passagerer. Det tilladte antal passagerer er senere reduceret til 100, som er det maksimale antal passager idag.

I 1942, under krigen, fik man af Statens Skibstilsyn tilladelse til at installere en gasgenerator. Ved hjælp af bøgebrænde kæmpede båden sig gennem resten af krigen, om søndagen som hjælpebåd for "Hjejlen" og "Hejren" og på hverdagene som udlejningsbåd.

En tragisk episode fandt sted om bord på "Maagen" i sensommeren 1942, da formanden for Turistforeningen, bankdirektør Ramsing, på en natlig sejltur fra Himmelbjerget til Silkeborg fik et ildebefindende mens han sad på gelænderet i bådens stævn. Han faldt overbord i Remstrup Å ud for Indelukket og blev først senere på natten fundet omkommet ved Jernbanebroerne.

I starten af 1960´erne påbegyndte Hjejleselskabet de omfattende moderniseringer af motorbådene, og efter at "Tranen" i 1960-61 var blevet ombygget, stod "Maagen" for tur i vinteren 1961-62. Hele den gamle overbygning blev fjernet, dækket blev fornyet, der blev bygget nyt styrehus, ny lukket kahyt med panoramaruder, frontvendte polstrede sæder samt forbænke i teaktræ, alt sammen i den tids stil med afrundede former.

Sæsonen 1974 resulterede på grund af dårligt sommervejr og dermed faldende passagertal samt stærkt stigende brændstofudgifter i et rekordstort underskud for Hjejleselskabet. Bestyrelsen frygtede for fremtiden og greb til den drastiske beslutning at skære voldsomt ned i fartplanen og endvidere oplægge "Ternen" og "Maagen" og samtidig sætte den ene af dem til salg for 50.000 kr. Da tilbuddet kom indehaveren af Ry Turistbaade, Bent Hausgaard, for øre, slog han straks til og i september 1975 stod "Maagen" så foreløbig for sidste gang ud fra Silkeborg Havn med kurs mod Ry. Fra sæsonen 1976 sejlede båden fra Ry til Himmelbjerget under navntet "Turisten".

I 2008 vendte "Turisten" tilbage til Silkeborg, da Hjejleselskábet overtog Ry Turistbåde. Indtil videre har "Turisten" sammen med "Viking" haft base i Ry og sejler turene fra Ry via Laven til Himmelbjerget.

billeder/turisten-4-billeder.jpg

"Maagen (1903), "Maagen" ved kaj (1908), "Maagen" til søs (1930), "Turisten i Ry (1976)