"Ternen" - den "gamle" kan endnu

"Ternen" fra 1896 er nok gammel, men den sejler fortsat søerne tynde og har den charme, som kun en gammel båd besidder og den emmer af historie. Idag må "Ternen" sejle med 85 passagerer og den bruges meget ofte til rute- og nonstopsejlads. Men med plads til 38 spisende gæster i salonen, anvendes den også hvert år til et meget stort antal chartersejladser. Der er varme i salonen og foran i båden er der et mindre toilet.

Du kan se meget mere om "Ternens" indretning og du kan gå på opdagelse her. Længere nede på siden kan du læse om "Ternens" historie.

billeder/ternen-natur-4.jpg

Historien

På en ekstraordinær generalforsamling den 21. juni 1895 blev det besluttet at acceptere et tilbud fra Ljunggrens Verkstad A/B i Kristianstad om at bygge en skruedamper for en pris på 15.000 kr.  Den nye båd fik navnet "Ternen" og afgik fra Kristianstad den 25. april 1896. Båden blev drevet af en lille 1 cylindret dampmaskine, der ydede 31,4 hk og "Ternen" kunne skyde en fart på 8 knob.

"Ternen" ankom til Silkeborg den 6. maj på en lun forårsaften, hvor ca. 2.000 mennesker, ifølge Silkeborg Avis, bød den velkommen. Skuffelsen var stor hos de fremmødte, der havde ventet en båd af samme type som "Hjejlen", men man beundrede dog "bådens smukke bygning og noble udhaling".

De første år blev "Ternen" sat ind på ruten Silkbeog-Himmelbjerget, men i årene 1903-1915 havde den i højsæsonen hjemsted i Ry, og sejlede via Himmelbjerget 2 ture til Silkeborg og retur. Mandskabet overnattede i starten på hotel og modtog til dækning hver 1 krone pr. døgn!

I 1902 havde "Ternen" fornemt besøg ombord, da prins Christian (den senere Christian 10.) og prinsesse Alexandrine med følge sejlede med båden fra Silkeborg via Himmelbjerget til Ry.

Efter et kvart århundrede i røg og damp var kedlen ved at være slidt og man valgte at ombygge "Ternen" til motorbåd. I 1923 blev maskine og kedel taget ud af båden og der blev installeret en 2 cylindret Kelvin petroleumsmotor på 36 hk. 

I 1928 gik "Ternen" på grund ved Møgelø med 30 mennesker onbord. En flok voksne spejdere, der lå på lejr på, vadede ud og bar passagererne i land een for een. Der blev tilkaldt assistance fra Silkeborg og "Ternen" blev trukket fri af grunden.

I vinteren 1955-1956 gennemgik "Ternen" en omfattende hovedrenovering på beddingen. Stort set hele forskibet blev fornyet og der blev bygget et nyt styrehus, motorcasing og der blev lagt nyt fordæk.

I 1984 blev der monteret borde i salonen, så der kunne dækkes op til 30 spisende gæster. Antallet af borde er idag udvidet, så der kan dækkes op til 38 gæster i salonen.

billeder/ternen-4-billeder.jpg

 "Ternen" (1896), Under renovering (1955-56), På tur (1921), I Silkeborg Havn (1980)