"Rylen" - en båd til lidt af hvert

"Rylen" fra 1948 må sejle med 100 passagerer og bruges i det daglige meget ofte til rutesejladsen til Himmelbjerget og Laven. "Rylen" er dog også meget populær til chartersejladser, da der i salonen er plads til 42 spisende gæster. Salonen kan varmes op og foran i båden er der et lille toilet.

Du kan se meget mere om bådens indretning og du kan gå på opdagelse her. Du kan også læse mere om "Rylens" historie længere nede på siden.

billeder/rylen-2.jpg

 

Historien

"Rylen" blev bestilt i 1947 hos Aarhus Stålskibsværft og skulle leveres, så den var klar til at sejle ved 1948-sæsonens begyndelse. Forskellige forsinkelser gjorde, at den først blev søsat i Aarhus den 28. maj 1948. "Rylen" havde kapacitet til 100 passagerer, et tal der i 1954 af Skibstilsynet blev opjusteret til 125 for atter i 1991 at blive nedsat til 100, som er det antal passagerer, den må sejle med idag.

"Rylen" blev den 10. juni løftet på en blokvogn af en af Aarhus Havns store kraner for dagen efter at blive transporteret ad landevejen til Silkeborg. For ikke at blokere for morgentrafikken havde man af Aarhus Politi fået besked på at starte transporten kl. 4 om morgenen. Transporten tog dog hele 16 timer og først ved 20-tiden den 11. juni var båden fremme. Det sidste stykke nedad Aarhusbakken måtte man have assistance af to kranbiler fra Silkeborg, der blev spændt efter blokvognen for at bremse den tunge last. 

"Rylen" var det første skib i Hjejleflåden, hvor skroget var svejset sammen, i modsætning til de øvrige skibe, der alle var nittede. Den blev i 1962-63 ombygget og moderniseret med ny kahyt og styrehus og igen i 1990-91 blev kahytten renoveret med bl.a. nyt dæk og nye bænke og borde, så "Rylen" kunne bruges til spisning for op til 42 gæster. I 2007 blev der monteret oliefyr ombord, så kahytten kan opvarmes på kølige forårs- og efterårsdage.

billeder/rylen-4-billeder.jpg Under bygning (1948), På blokvogn (1948), Ny motor (1955), Salon ombygges (1962)

I Hjejlebådenes fartstilladelser gives der kun tilladelse til transport af personer, men i 1951 overtrådte man denne bestemmelse, da "Rylen" til stor morskab for de medvirkende transporterede en hest fra Ludvigslyst til Møgelø. Hvad hesten skulle bruges til på øen, og om den senere løste returbillet melder historien desværre ikke noget om.