En attraktion i verdensklasse

Det kan måske lyde ubeskedent at kalde Hjejlen for en attraktion i verdensklasse. Men når nu Hjejlen er verdens ældste kulfyrede hjuldamper i drift, ja så er der tale om verdensklasse. Vi er da også umådelig stolte af, at vi kan tilbyde sejlads med Hjejlen, der er bygget i 1861 på Baumgarten og Burmeisters Skibsbyggeri og som stadig drives af den originale maskine. Hjejlen fik da også i 2015 en fornem udmærkelse ved at blive udnævnt til et Historisk Monument af Skibsbevaringsfonden.

Så pak smartphone og tablet til side og lad roen sænke sig over dig, medens du hører lyden af maskinen, der arbejder medens båden sejler stille og roligt af sted. Med andre ord tag en tur med Hjejlen og fordyb dig i dine tanker, medens du nyder den ualmindelig smukke natur på Silkeborg-søerne.

Hjejlen i naturen

 Hjejlen i den smukke natur

Tager du på en sejltur med Hjejlen, er det som at træde tilbage i tiden. Du kan se, når fyrbøderen kaster kul under kedlen, og du kan når maskinmesteren smøre den gamle maskine, der stille og roligt arbejder dag efter dag. Rutinerne foregår på samme måde, som de har gjort igennem mere end 150 år. Det er helt enestående. 

billeder/maskinrum-og-kedel.jpg

 Hjejlens maskinrum og fyrbøder på arbejde

Historien

Silkeborgs nyere historie begynder i 1844, hvor Michael Drewsen  fik tilladelse til at anlægge en papirfabrik ved Gudenåen. Den 1. januar 1845 blev det store vandhjul sat igang og dermed blev der ikke kun sat gang i produktion af papir på Silkeborg Papirfabrik, men der blev sat gang i meget andet. Silkeborg Papirfabrik blev ganske enkelt fundamentet for byens udvikling.

I 1857 fik Silkeborg sin egen avis, og i den skrev redaktøren samme år, at et dampskib ville være sagen. Når der var transport med pramme fra Randers til Silkeborg, kunne der jo passende sejle en damper videre fra Silkeborg mod Ry. På den tid var der ikke jernbane til Silkeborg, men det var ikke kun transport, men også den spirende turisme, der blev brugt som begrundelse, da Michael Drewsen og en håndfuld mænd i foråret 1859 begyndte at tegne aktier til en dampbåd. Silkeborg havde i 1860 1.775 indbyggere og uden jernbane må det have været noget besværligt at nå frem til afgangsstedet i Silkeborg, så man kan roligt tale om stor optimisme, da man igangsatte arbejdet med at finde 8000 rigsdaler, som man mente en sådan båd ville koste. Der blev kun tegnet aktier for 3000 rigsdaler, men ikke desto mindre bestilte Drewsen egenhændigt en båd til 10000 rigsdaler, hvilket kun kunne lade sig gøre fordi den danske stat havde ydet et lån på 5000 rigsdaler. Idag kan vi kun være glade for, at Drewsen havde et ualmindeligt godt forhold til Frederik 7. og grevinde Danner, for ellers havde vi næppe haft Hjejlen i Silkeborg. 

Hjejlen 4 billeder

 Hjejlen som den så ud i 1861 (to øverste billeder), 1896 og ved Himmelbjerget 1888 

100 års jubilæum i 1961

I 1961 havde Hjejlen 100 års jubilæum og samme år var der Regatta. Billederne er fra Regattaen. Det første billede viser besætningen ombord. Det næste billede viser Hjejlen, der stævner ud. Det tredje billede viser de kongelige, der forlader Hjejlen. Det sidste billede viser flere både.

billeder-1961.jpg

150 års jubilæum i 2011

Det var en stor dag, den 24. juni 2011. 150 år og stadig "still going strong". Det blev da også fejret med manér. Dronning Margrethe viste Hjejleselskabet den ære at deltage i fejringen ved blandt andet at sejle med fra Himmelbjerget til Silkeborg akkurat som Frederik 7. og grevinde Danner gjorde den 24. juni 1861, da Hjejlen blev indviet. Langs ruten havde mange mennesker taget opstilling og vinkede ivrigt til både Dronning Margrethe og Hjejlen, Gudenflodens Dronning, som Lars Lilholt har skrevet en sang om (tast her, så kan du høre den smukke hyldest). I havnen i Silkeborg var flere tusinde mennesker mødt op for at deltage i festlighederne. 

150-aars-jubilaeum.jpg