"Falken" - en VIP båd for alle

Da man i 1999-2000 moderniserede "Falkens" kahyt, var det med tanker på, at "Falken" skulle bruges til møder og forretningsfrokoster. I salonen blev der lagt nyt dæk, der blev installeret el-varme og et lille pantry og salonen blev indrettet med 4 borde, hvor der kan sidde 4 personer ved hvert og med et ovalt bord, hvor der kan sidde 9 personer. Imidlertid blev båden også populær til mindre selskaber på maksimalt 25 personer og "Falken" bruges primært til udlejning, men sættes også igang på rute- og nonstop turene, når det kniber med kapaciteten. Der er selvfølgelig et lille toilet og så kan man om aftenen se en mindre "lysshow" i loftet og lytte til musik fra musikanlgget.

Du kan se mere om indretning og du kan gå på opdagelse her. Du kan se mere om "Falkens" historie længere nede på siden.

billeder/falken-ved-sejsvej.jpg

 

Historien

Hjejleselskabet købte "Hohenau" for 5.600 mark i efteråret 1919. Båden var oprindeligt bygget i 1909 hos Fr. Lüssens Werft i Vegesack og havde sejlet rutefart mellem de tyske vesterhavsøer og fastlandet. Båden ankom først til Silkeborg den 8. marts 1920 og fik navnet "Falken".

Silkeborg Avis skrev i anledning af ankomsten, at "når den får en gang tiltrængt maling, vil den pynte i Hjejlens flotte flåde". Båden blev af Statens Skibstilsyn opmålt til 70 passagerer.

Den 26. august 1924 var "Falken" midtpunkt i en klassisk misforståelse, der dog denne gang havde royal deltagelse. Der var fra Marselisborg Slot ringet til Hjejleselskabets kontor, at kongeparret, Christian 10. og dronning Alexandrine med følge ønskede at foretage en sejltur fra Himmelbjerget til Silkeborg. I naturlig befippelse over en så fornem bestilling, blev "Falken" gjort klar til at modtage det kongelige selskab i Silkeborg. Da "Falken" lå fint pudset og klar i Silkeborg Havn, blev der ringet fra Himmelbjerget, hvor en kongelig adjudant lettere utålmodig rykkede for den bestilte båd. Efter nogle febrilske minutter på kontoret blev sagen klaret ved, at "Hejren" som lå ved Himmelbjerget fik ordre til at sejle de kongelige gæster til Sejs, hvortil "Falken" kort efter ankom og fuldførte turen.

Denne klassiske misforståelse er dog med jævne mellemrum blevet gentaget i årenes løb - dog uden royal deltagelse.

"Falken" er blevet ombygget flere gange i tidens løb, men den mest gennemgribende renovering skete i vinteren 1996-97, hvor båden blev kørt til Hvide Sande Skibs Og Bådebyggeri, hvor den fik påsvejset en ny bund uden på den gamle. I 1999-2000 moderniserede man salonen med blandt andet nyt dæk, el-varme, nye borde og bænke og et lille pantry, så båden blev idéel til firmaer til forretningsfrokoster samt mindre selskaber, der ønsker lidt mere ekslusive omgivelser. Ombygningen kostede dog en del siddepladser, så båden nu er indregistreret til 46 passagerer.

billeder/falken-billeder.jpg 

"Falken" (1921), Under ombygning (1964), Næsten færdig (1965), Nyt skrog (1980)